به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «پیش پا افتادهه ای بنیادی» نوشته رائول وَنه گِم به تازگی با ترجمه بهروز صفدری توسط نشر نو منتشر و راهی بازار نشر شده است. نسخه اصلی این کتاب سال ۱۹۶۲ منتشر شده است.
مترجم این کتاب هدف از ترجمه آن را شناساندن اندیشه رادیکال انتقادی برای ایجاد تغییر و تحول در چشم انداز نقد اجتماعی در ایران و زبان فارسی عنوان کرده است. این خواسته صفدری براساس آثار جنبشی شکل گرفته که انترناسیونال سیتواسیونیست در سال ۱۹۷۵ اعلام موجودیت و سال ۱۹۷۲ خود را منحل کرد.
بهروز صفدری میگوید با وجود شباهتهایی که وجود دارند، سیتواسیونیست ها هیچ وقت نخواستند به هیچ نحوی با ژان پل سارتر در یک گروه قرار داده شوند. اما پیش از آن که جنبش لتریست ها، یعنی خواستگاه شأن در سالهای ۱۹۵۲ و ۱۹۵۳، آفرینش و تکثیر موقعیتهای شورانگیز در زندگی روزمره را محور افکار و اعمال خود قرار دهد، سارتر در کتاب «تهوع» خود از زبان شخصیتهای داستانش، نظریه لحظات کامل و موقعیتهای ممتاز را طرح کرده بود. منبع و پیشینه دیگری که به گفته مترجم کتاب پیش رو، میتوان برای جنبش ستیواسیونیستی برشمرد، بخشهایی از کتاب «عشق دیوانه وار» آندره برتون است؛ جایی که از حاملان کلیدهای موقعیت صحبت میشود.
مقدمه مترجم کتاب بر آن، پاییز سال ۹۷ نوشته شده و پس از آن، «پیش گفتار بر چاپ ۲۰۰۴» و سپس «پیش گفتار بر تجدید چاپ کتاب در نشر لوود (پاریس ۱۹۹۵)» منتشر شده اند. خود متن «پیش پا افتادههای بنیادی» هم در ۳۰ بخش کوتاه نوشته شده است.
در بخشی از این کتاب میخوانیم:
اسطوره، که زاده اراده آدمیان به زنده ماندن و جان سالم به در بردن از مواجهه با قوای مهارناپذیر طبیعت است، یک سیاست نجات عمومی است که فراتر از ضرورت اش به کار گرفته شده است؛ و فروکاستن زندگی به تنها ساحتِ زنده مانی و نفی زندگی به مثابه حرکت و تمامیت، در نیروی جبارانه خویش تثبیت شده است.
اسطوره مورد اعتراض، اعتراضات را به شکلی واحد و کلی درمی آورد و دیر یا زود آنها را در خود هضم میکند. در برابرش هیچ چیز از هر آنچه، چه تصویر و چه مفهوم، در صدد تخریب ساختارهای روحی [معنوی] حاکم باشد، تاب مقاومت ندارد. او بر بیان وقایع و زیسته ها حکم فرماست و ساختار تفسیری خود (دراماتیزاسیون، نمایشی ساختن) را بر این بیان تحمیل میکند. آگاهی از زیسته ها که بیان خود را در سطح ظواهر سازمان یافته مییابد آگاهی خصوصی را تعریف و تعیین میکند.
این کتاب با ۱۵۸ صفحه، شمارگان هزار و ۱۰۰ نسخه و قیمت ۵۰ هزار تومان منتشر شده است.
نظر شما